Befattningsskola

Jaha, då satt man i skolbänken igen... det var ju inte riktigt planen! I presic 2½ vecka har vi nu haft befattningsskola och för er som hajar noll betyder det att vi håller på att utbilda oss till våra befattningar som vi ska ägna oss åt fram till muck (bara si så där 7 månader..) Några är uttagna att skjuta kulspruta och granatgevär medan andra har en viktigare roll som gruppbefäl eller plutonbefäl. Bästa utbildningen och viktigaste är ju dock fordonsutbildningen. Shit vilket ansvar vi har! Inte nog att vi ska skjutsa runt griniga soldater så ska vi även ta hand om en 4 000 kg tung bil! Mycke ansvar på axlarna :P

Fordonsutbildningen eller TGB 13 som den också heter är riktigt rolig men också lite långdragen. Bäst är att få köra TGB 13 bilen - vilken känsla! Tråkigast är tekniken och det beror tyvärr på våran smått långsamma lärare. Man somnar ungefär samtidigt när man sätter sig ner i stolen på teorin. Som tur är varvar vi lite med praktik men eftersom man sov under teorin fattar man ändå inget. Tungt ämne! Det mest dryga ämnet måste ändå vara civila trafikregler - det var exakt det jag läst för bara några månader sen!!! Plus det har vi även militära regler att lära oss och självklart ska dom vara lite extra annorlunda mot civila :P

Dagarna är dock väldigt chilliga! Vi börjar varje morgon med uppställning 07.45 och lektionen börjar 08.00. Måndagar och onsdagar slutar vi till middag (16.30), tisdagar och torsdagar är lite längre men vi slutar oftast mellan 19.00 - 21.00. Fredagar slutar vi till lunch - sen är det dock städning och sköter vi oss inte kan fredagen bli lååång....

Vecka 1:
Vecka inledde med bil indelningar och man kör 2 och 2 i varje bil. Vi i 31:a är tillsammans med 32:a så vi är lite blandade. I våran tät är vi dessutom kille/tjej i varje bil (nästan) medan i andra täten har dom typ 2 st tjejer!
Veckan fortsatte med att provköra bilarna - stor skillnad jämfört med bilen man kör hemma! Vi tränade ganska mycket de första dagaran på körgården där vi backade, parkerade och lärde oss manöverera bilen.  Vi hade även en lång inventering av bilarna. Andra täten lyckades självklart dyka ner i diket med en av bilarna  - det säger ju sig självt - inget som skulle kunna hända i första tät såklart!

Vecka 2:
Vi avancerade våran körning och skaffade "vitt intyg" på onsdagen, vilket berättigar oss till att få köra i stan (a.k.a utanför grindarna)! Innan körde vi runt, runt, runt på garnisonen - smått segt efter några tusen varv! På tekniken fick vi arbeta lite med slirskydd (snökedjor) och prova lägga på dom och köra lite. Vi i bil 3 hann tyvärr inte ut på fältet utan fick nöja oss med en tur på körplan.

Vecka 3: (de två första dagarna)
Ännu mer "utanför grindarna" körning! På dessa två dagra har vi kört en hel del. På måndagen hade vi dessutom halka på körplan. Riktigt roligt att sladda runt utan framhjulsdriften :D I teorin kan man sladda så mycket att bilarna kan välta (har tydligen hänt om jag fattade det rätt). Vi i bil 3 försökt lite men det räckte tydligen inte :P Förutom körning har vi ännu en gång bevisat oss lite bättre än andra täten (33 och 34 pluton). Dom lyckades trycka in 15 personer i TGB 13:s baksäte. Vi i första tät fick lätt in 17 pers och med lite smartare planering hade nog alla 18 platsat - en var ju tvungen att filma ;P Filmen kanske kommer upp senare ikväll alt. på facebook :)

I skrivande stund är det bara fordonsförare på garnisonen. Riktigt lyx! Frukosten tar inte slut, vid nästan varje måltid får vi pastasallad med kyckling till sallad (MUMS!!!), tvättbytet kunde inte flytit på smidigare i morse och det finns 10 olika sängar att välja på i mitt logement. Nackdelen är att det är väldigt tomt. Första veckan var alla befattningar här men redan vecka två drog grg och ksp till Älvdalen. Ksp kom dock tillbaka på fredagen. Nu i måndags drog dom dock igen tillsammans med gb/pb/stab täten. Grg har ju såklart vart där uppe hela tiden :P Allihopa beräknas komma hem nästa onsdag (om ca 1 vecka) och då får dom dessutom åka hem i några dagar. På lördag ska alla infinna sig på LSS för lite högvaktsförberedelser. Vi i fordon slutar inte först på fredag så det blir ingen hemgång för oss utan vi får glatt vänta till den 26:e då jullovet börjar :)

Kommentera tack!

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig!

Din e-post: (bara jag ser den)


Din bloggadress:


Ordet är ditt:

Trackback
RSS 2.0